Aplicarea altmetricelor ca metodă alternativă de măsurare a impactului

Autori

  • Mihaela STAVER Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo”

Cuvinte cheie:

altmetrics, evaluare ştiinţifică, analiză bibliometrică, rezultate ale cercetării, furnizori de date almetrice

Rezumat

Comunicarea relatează despre așa-numitele metrici alternative sau almetrics. Altmetrics, indici bazați pe platforme și instrumente de social media, care au apărut recent ca mijloace alternative de măsurare a impactului academic. Altmetrics sau metrici alternative apar ca răspuns la necesitatea de a completa metrica tradițională în evaluarea cercetării științifice. Este o nouă modalitate de măsurare a impactului cercetării științifice, bazată pe noi indicatori care încearcă să cuantifice prezența și diseminarea activității academice pe rețelele sociale.

Scopul său este de a măsura interacțiunile academice bazate pe web, cum ar fi cât de des cercetarea este postată pe Twitter, citări de brevete, mențiuni Wikipedia, numărul de distribuiri, aprecieri, urmăritori, postări, mențiuni și comentarii. Impactul unei lucrări nu depinde doar de numărul de citări, ci și de alte aspecte ale lucrării, cum ar fi, vizualizări de articole, descărcări, mențiuni în rețelele sociale.

Obiectivul acestei lucrări este de a oferi o scurtă analiză a necesității acestor noi metrici în evaluarea științei, pe baza principalelor aplicații ale indicatorilor, avantajelor, dezavantajelor și furnizorilor de date.

Lucrarea oferă o imagine de ansamblu a noţiunii de altmetrics, principalii furnizorii de date altmetrice, resursele gratuite de date almetrice care sunt din ce în ce mai importante pentru savanți, academicieni și cercetători profesioniști.

Downloads

Download data is not yet available.

Biografie autor

Mihaela STAVER, Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo”

bibliotecară principală, Centrul de Cercetare şi activitate metodologică

coperta

Descărcări

Publicat

2022-12-22

Cum cităm

STAVER, M. (2022). Aplicarea altmetricelor ca metodă alternativă de măsurare a impactului. Bibliouniversitas@ABRM.Md, (1-2), 31. Preluat în din http://ojs.usarb.md/index.php/buniv/article/view/359

Număr

Secțiune

Articole

Categories

Articole similare

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Puteți, de asemenea, începeți o căutare avansată de similaritate pentru acest articol.