Sintagma mit şi poezie în colecţia Bibliotecii (Confluenţe Bibliologice, 2012)
Mitul, reflectat de-a lungul timpului ca formă de percepție a unei epoci, își adaptează formele pentru a contribui la înțelegerea lumii, ocupând un loc privilegiat în studiile critice și istoria literară. Acest articol prezintă cele mai elocvente studii, cu accent deosebit, asupra mitului metamorfozei în poezie, în funcție de vârsta, circumstanțele și identitatea artistică și literară contemporană a autorului atât în literatura românească, cât și în cea universală, precum și de rolul acestora în definirea mișcărilor literare istorice. Studiul realizat aici își propune să identifice texte literare remarcabile din colecția Bibliotecii Științifice a Universității de Stat din Bălți.