Profesia de metodist: realităţi şi perspective (Confluenţe Bibliologice, 2012)
În acest studiu, autorul descrie profesia de metodist, „cea mai dificilă și, în același timp, cea mai interesantă profesie din bibliotecă” (A. Vaneeva), subliniind definițiile metodistului, ocupațiile conexe, abilitățile și cunoștințele, responsabilitățile etc. În Republica Moldova, asistența metodologică și de specialitate se desfășoară în baza actelor normative emise de Ministerul Culturii, Consiliul Național al Bibliotecilor și în conformitate cu Regulamentul „Asistența metodologică și sistemul specializat în Republica Moldova”, aprobat de Consiliul Național al Bibliotecilor din 21.12.1999. Asistența metodologică și sistemul specializat asigură unitatea națională în Republica Moldova, bibliotecile aliniind metodologiile și tehnicile moderne de biblioteconomie, promovate la nivel internațional. În cadrul CNB sunt reprezentate 9 centre naționale de biblioteconomie, dintre care 7 sunt departamentale. Biblioteca Centrală a Universității de Stat din Republica Moldova îndeplinește funcția de Centru Departamental de Biblioteconomie pentru bibliotecile instituțiilor de învățământ superior și bibliotecilor secundare de specialitate.
Keywords: metodist; asistența metodologică; asistența de specialitate; management de bibliotecă