Maestrul Ştefan Neaga la intersecţii de culturi. Dezvăluiri genetice şi identitare a personalităţii lui Ştefan Neaga (Confluenţe Bibliologice, 2012)
Articolul conține informații despre celebrul compozitor Ștefan Neaga, care a crescut și a lucrat într-o familie de muzicieni. Bunicul său, Anton Neaga, cântă la cobză. Tatăl său, Timofei Neaga, a fost un violonist virtuos. În 1920, Ștefan Neaga își scrie prima lucrare, Simfonitta, sub îndrumarea compozitorului italian D. Scarlatti (1685-1757). În 1931, pentru meritele sale în compoziție, Ștefan Neaga a fost distins cu Premiul „George Enescu” al Universității de Muzică din București. A compus lucrări în toate genurile muzicale, cu excepția genului liric-dramatic: Lucrări simfonice, Simfonii vocale, 3 cantate: Ștefan Cel Mare, Basarabene; Oratoriul, cântecul Renașterii; Simfonii orchestrale - Două simfonii, Două poezii: Nopți în Crimeea, Muzicianul orb, Nistru, Balalaica simfonică, Nuntă din sat, Fantezie simfonică - Fantezie moldovenească, ansambluri instrumentale, Trioul, 2 cvartete; Lucrări pentru pian - două sonate, diverse lucrări pentru pian - Nocturnă, Un dans moldovenesc, Basarabca, lucrări vocale etc.
Keywords: Ştefan Neaga (1900 – 1951); compozitori basarabeni