Din istoricul muzeelor bisericeşti din Basarabia (Confluenţe Bibliologice, 2012)
Autorul povestește despre muzeele bisericești din Chișinău, Bălți și Ismail, înființate la începutul secolului al XX-lea și care au funcționat până la 28 iunie 1940, când trupele sovietice au devastat clădirile și au distrus mai multe unități expuse. Redeschiderea Muzeului Bisericesc din Chișinău a avut loc la 1 noiembrie 1942, în cadrul Expoziției Abolirea Sclaviei, iar până la sfârșitul războiului, în 1944, patrimoniul muzeului a fost evacuat în orașul Plopșor, nu departe de Craiova. Soarta muzeelor din Bălți și Ismail rămâne necunoscută în absența documentelor. Arhiepiscopul Serafim, Iosif M. Parhomovici, Episcopul Visarion Puiu au jucat un rol important în susținerea muzeelor bisericești.
Keywords: moştenire culturală; istoria românilor; muzee bisericești