Lărgirea accesului deschis la informaţia de proﬁl medical – obiectiv strategic al bibliotecii ştiinţiﬁce medicale (Confluenţe Bibliologice, 2012)
Liberul schimb de informații științifice și medicale poate juca un rol important în dezvoltarea țării. Accesul la informație este esențial pentru avansarea științei și promovarea sănătății oamenilor, iar cunoașterea este indispensabilă în luarea deciziilor informate în domeniul sănătății, educației și cercetării. Pe măsură ce apar noi modele de comunicare științifică, Biblioteca Științifică Medicală a răspuns prin dezvoltarea și susținerea unor noi metode de furnizare a accesului la informație și prin crearea de noi servicii de suport pentru publicare. Biblioteca a început să creeze un Depozitar Instituțional conceput pentru a capta producția științifică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Moldova și pentru a maximiza impactul cercetării acestor produse. Biblioteca Științifică Medicală a fost un actor cheie în promovarea, dezvoltarea și susținerea inițiativelor și serviciilor de publicare cu acces deschis în învățământul superior medical și pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova.
Keywords: repozitorii instituţionale; acces deschis; activitate de informare şi cercetare