Rolul preoțimii în procesul de naționalizare a bisericii și școlii din Basarabia după anul 1918 (Confluenţe Bibliologice, 2021)
În acest articol autorul analizează parteneriatul dintre Biserică și Școală, două puteri majore ale Națiunii care dezvoltă starea de spirit și сea intelectuală în societate. Este prezentată preoția din Basarabia, Bucovina, Transilvania și România Veche care și-au făcut datoria în condiții drastice în timpul stăpânirii ruse. Preoția dintre Prut și Nistru a fost cea care a accelerat calea Unirii politice, dar și a celei spirituale, a Basarabiei cu Patria Mamă. Așadar, autorul face referire la momentele în care se păstrează și se promovează valorile cultural-morale a Naţiunii, la atitudinea Clerului Basarabean împreună cu profesorii, care au contribuit la menținerea conștientizării identității naționale românești a moldovenilor basarabeni
Keywords: unirea Basarabiei cu România; istoria românilor; preoţia