(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2026)
Articolul prezintă volumul „Regina Maria, ultima dorință” al Tatianei Niculescu Bran, o lucrare dedicată analizării și publicării testamentului Reginei Maria, document încărcat de profunzime și semnificație istorică. Sunt expuse circumstanțele în care autoarea a descoperit universul spiritual al reginei, precum și contextul repatrierii simbolice a inimii acesteia în anul 2015, când a fost depusă cu onoruri militare la Castelul Pelișor. Articolul valorifică fragmente esențiale din testamentul redactat la Balcic în 1933, în care Regina Maria își exprimă dragostea față de România, recunoștința pentru popor și dorințele sale legate de locurile ce i-au fost dragi. Prin aceste pagini, articolul redă portretul unei suverane care a devenit simbol al devotamentului, al curajului și al spiritului național, invitând cititorii să redescopere personalitatea complexă și luminoasă a Reginei Maria