(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2026)
Inteligența artificială (IA) redefinește funcțiile bibliotecii contemporane, oferind noi perspective asupra modului în care sunt livrate serviciile de informare, cercetare și interacțiune cu utilizatorii. Articolul analizează aplicabilitatea IA în domenii-cheie ale activității bibliotecare: de la procesarea metadatelor, bibliografiere și servicii de referință, până la gestionarea colecțiilor digitale și suportul pentru cercetare. Sunt prezentate exemple de implementare în biblioteci, precum și instrumente AI specifice care contribuie la eficientizarea activităților profesionale. Lucrarea evidențiază potențialul transformator al IA și relevanța acesteia în consolidarea rolului bibliotecii într-un ecosistem academic și informațional aflat în continuă evoluție.