(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2019)
Autorul, studiind diverse izvoare istorice, relatează despre dificultățile apărute în societate după Marea Unire din 1918: „A fost greu de câștigat atașamentul sincer al basarabeanului român față de statul român. Era din jug și îi era frică să nu depășească pe altul. Organele administrative românești au neglijat adesea aceste aspecte, au neglijat respectarea legilor țării și chiar o anumită teamă de administrație. Această stare s-a datorat și conduitei funcționarilor din administrație care nu au îndeplinit întotdeauna cerințele, fiind înregistrate chiar și abateri grave”.