(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Articolul conturează portretul lui Nicolai Rubakin, o personalitate marcantă în istoria culturii și biblioteconomiei ruse. Rubakin a fost scriitor, bibliograf, psiholog și promotor pasionat al lecturii și autoeducației, considerând biblioteca un spațiu activ de formare intelectuală. Autor a peste 280 de cărți și inițiator al teoriei bibliopsihologiei, el a promovat ideea unei relații profunde între cititor și carte. Concepțiile sale moderne privind organizarea bibliotecilor și clasificarea psihologică a lecturii au influențat decisiv dezvoltarea bibliologiei. Lucrarea subliniază moștenirea intelectuală vastă a lui Rubakin și viziunea sa umanistă asupra cărții ca instrument de emancipare.