Darul creativ al compatrioților: o comparație între temele creativității în miniatura în proză a lui Ihil Șraibman și poemul lui Dumitru Matcovschi (Confluenţe Bibliologice, 2013)
În scurtul nostru studiu, se compară poemul celebrului poet moldovean Dumitru Matcovschi cu literatura clasică miniaturală în idiș, Ikhil Șraibman. Trebuie menționat că nu ne propunem sarcina de a identifica pozițiile și ideologiile lor politice. În textul nostru, din același sat, din istoria tragică a satului Vadul-Rașkova apar consăteni și creatori ai propriilor lumi artistice. Creativitatea, simțul umorului unic și măiestria artiștilor încântă ochiul cititorilor recunoscători și trezesc în inimile lor dorința de a trăi o viață împlinită, de a citi, de a râde, de a empatiza și de a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru talentul pe care l-a dăruit conaționalilor și contemporanilor noștri.