Pagini de istorie germană în Basarabia (Confluenţe Bibliologice, 2013)
La începutul anilor 1960 ai secolului trecut, în orașul Bălți locuiau numeroase familii de germani, în special oameni educați și decenți. Studiind arhivele, apoi luând notițe despre lucrările cercetătorilor germani Ute Șmidt A. Gamman, H. Fihtner, A. Kern și alții, am aflat că aceștia au fost invitați să colonizeze sudul Basarabiei de către împăratul Alexandru.Între anii 1814-1842, în Basarabia s-au mutat peste 9 mii de germani, care, în mare parte, erau țărani și meșteșugari. Aceștia au înființat un total de peste 50 de colonii, în care exista o autoguvernare efectivă, școli, biserici, spitale. După încheierea Pactului Molotov-Ribbentrop, marea majoritate a germanilor din Basarabia au fost puși în situația de a se repatria, iar cei rămași au trecut prin deportările lui Stalin. Cu toate acestea, coloniștii germani au lăsat urme adânci în istoria și cultura Moldovei.