Situaţie confuză privind boala și moartea lui Mateevici (Confluenţe Bibliologice, 2013)
Diverse studii, monografii, enciclopedii și dicționare, în care există date despre Alexei Mateevici, nu oferă informații autentice despre moartea poetului, a cărui poezie „Limba noastră” a devenit Imnul Național al Republicii Moldova.Unele surse susțin că acesta a murit în timpul campaniilor militare din Primul Război Mondial, pe 13 august 1917, altele că poetul s-a îmbolnăvit de o boală care i-a adus sfârșitul prematur lui Mateevici, pe 26 august 1917, altele susțin că a murit la Chișinău de tifos abdominal, dar nu de exantem. Informații contradictorii au stat la baza acestui studiu despre expertul medical din Moldova.