70 ani de la trecerea în lumea celor drepţi a mitropolitului Gurie Grosu al Basarabiei (Confluenţe Bibliologice, 2013)
Gurie Grosu este una dintre personalitățile proeminente ale vieții bisericești din Basarabia. Sărbătorim 70 de ani de la moartea lui Gurie Grosu. În noiembrie 1936, este suspendat din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din funcția pe care o deținea, apoi este pensionat, ca urmare a unor acuzații nefondate care ar fi vizat defectuoasa gestionare și administrare financiară a pădurilor Bumbăta și Rădeni, darea lor în folosință Mitropoliei Basarabiei, precum și beneficierea personală a veniturilor din exploatarea patrimoniului „Casa Episcopului” și încasarea veniturilor de la Mănăstirea Hârjăuca etc. O serie de personalități, printre care Nicolae Iorga, Constantin Cernăianu, Sebastian Teodorescu, Nicolae Popescu-Prahova și alții, l-au apărat pe Mitropolitul Guri Grosu. Însă cazul a avut un impact mare asupra implicării Regelui Carol, care nu iartă atitudinea critică a Mitropolitului față de abdicarea de pe tron ​​și divorțul de Regina Elena. În urma acestui proces, Mitropolitul s-a retras din funcție și s-a stabilit la mănăstirea Cernica, unde a fost înmormântat.