Biblioteca Inteligentă sau SMART: viitorul educației și informării (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Articolul explorează, în detaliu, conceptul de bibliotecă inteligentă, evidențiindu-se impactul profund al noilor tehnologii asupra serviciilor, resurselor și infrastructurii acesteia. Transformarea bibliotecilor tradiționale în hub-uri moderne ale cunoașterii, prin adoptarea modelului SMART (Servicii, Metode, Automatizare, Resurse, Tehnologie), este un element central al cercetărilor din ultimul timp. Integrarea tehnologiilor avansate, precum inteligența artificială, realitatea augmentată/virtuală, blockchain și rețelele 5G, deschid noi perspective pentru accesibilitate, eficiență și personalizare a experienței utilizatorilor. Articolul subliniază importanța bibliotecilor SMART ca piloni esențiali ai educației și informării, cu posibilităţi de adaptare  continuă la cerințele unei societăți digitale în continuă evoluție.