Medalion „Bibliotecari în timp şi spaţiu”. Dimitrie Gusti (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Articolul conturează portretul remarcabilului sociolog și om de cultură Dimitrie Gusti, accentuând contribuțiile sale esențiale în dezvoltarea bibliotecilor din România. Gusti a fost un susținător fervent al rolului formativ al lecturii și al bibliotecilor specializate, promovând idei moderne privind organizarea bibliotecilor universitare și accesul liber al cititorilor la cunoaștere. A inițiat și sprijinit numeroase proiecte de biblioteci rurale și colecții enciclopedice dedicate țăranilor, precum „Cartea Satului”. Prin viziunea sa, lectura devine un instrument de emancipare socială și intelectuală.