Medalion „Bibliotecari în timp şi spaţiu”. Alexandru Odobescu (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Alexandru Odobescu a fost un important arheolog, istoric și bibliofil român, recunoscut pentru inițierea studiului sistematic al cărții vechi românești. Printre contribuțiile sale notabile se numără descoperirea „incunabulelor tipografiei române”, precum „Liturghierul lui Macarie” și „Tetraevangheliarul”. A fost implicat activ în formarea unei biblioteci naționale și a sistematizat abordarea bibliografică, descriind cărțile vechi și elaborând Bibliografia Daciei în 1872. Pasionat de carte, Odobescu a creat lucrări considerate opere de artă, stabilind standarde pentru tipărirea și prezentarea cărților.