Medalion „Bibliotecari în timp şi spaţiu”. Biblioteca Palatului Verde: Despre J. W. Goethe (1749-1832) (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Articolul este dedicat istoriei Bibliotecii Anna Amalia, situată în Palatul Verde din Weimar, și rolului lui J. W. Goethe în dezvoltarea acesteia. Biblioteca, recunoscută de UNESCO ca patrimoniu cultural, a fost fondată în 1691. În 1797, Goethe a fost numit comisar al bibliotecii și teatrului, unde a implementat numeroase reforme. A mărit colecția de carte la 122 de mii de volume, a introdus un sistem de înregistrare a noilor achiziții, a creat cataloage și a organizat expoziții de carte, ceea ce a îmbunătățit semnificativ accesul cititorilor la informație. Articolul subliniază faptul că Goethe nu a fost doar un scriitor remarcabil, ci și un bibliotecar talentat, care a iubit cu adevărat cărțile și a căutat să facă biblioteca mai accesibilă și mai structurată pentru cititori.