Educația feminină în Basarabia ca fenomen cultural (prima jumătate a secolului al XIX-lea). La aniversarea a 175 de ani de la deschiderea instituțiilor de învățământ feminin (Confluenţe Bibliologice, 2014)
Reprezentanții progresiști ​​ai societății basarabene au recunoscut întotdeauna educația femeilor ca o valoare universală, considerând-o o cale de intrare în lumea culturii și științei. În anii 20-40 ai secolului al XIX-lea au început să fie deschise școli lancasteriene, în care au fost deschise clase pentru fete. O contribuție deosebită a avut-o Gheorghe Asachi - scriitorul, care a susținut că educația femeilor trebuie să fie prevăzută de lege și să se afle sub controlul statului. El a încercat să aplice un ordin al Regulamentului Organic și să ridice educația femeilor în Principatul Moldovei la nivelul Europei Occidentale.