„Dicționarul universal al limbii române” de Lazăr Șăineanu la 120 de ani de la prima ediție (Confluenţe Bibliologice, 2015)
Lucrarea cu cea mai mare popularitate în rândul cititorilor și care l-a făcut celebru înaintea posterității pe Lazăr Șăineanu a fost „Dicționarul universal al limbii române” (1896), care împlinește 120 de ani de la publicarea primei ediții, în 2016. Considerată cea mai populară lucrare lexicografică din istoria lingvisticii românești, are aproximativ 30.000 de cuvinte și 80.000 de definiții. Aceasta este prima încercare de catalogare și definire a lexicului românesc. De asemenea, sunt menționate toate edițiile acestei mari opere lexicografice publicate până în prezent, cu referire la edițiile care se află în colecțiile Bibliotecii Științifice USARB.