Portaluri ştiinţiﬁce globale – sursă relevantă de acoperire a necesităţilor informaţionale ale utilizatorilor USARB (Confluenţe Bibliologice, 2015)
Accesul la informația științifică în instituția din Bălți s-a dezvoltat considerabil din anul 2001, când biblioteca a fost conectată la internet. Timp de 15 ani, bibliotecarii au învățat să se adapteze la nevoile variate ale studenților și profesorilor și au organizat o multitudine de activități. Susținând mișcarea Open Access și în calitate de membru al Consorțiului REM (Resurse Electronice pentru Moldova), universitatea din Bălți a fost integrată în circuitul internațional al informației științifice și oferă acces la 39 de baze de date care conțin 47.105 periodice. Analiza statisticilor arată că numărul de accesări la resursele EBSCO, SpringerLink și EIFL constituie 50% din totalul consultărilor electronice ale resurselor științifice oferite de Biblioteca Științifică USARB.