Relevanța Bibliotecii Universitare în anul 2016 (Confluenţe Bibliologice, 2017)
Biblioteca Științifică a Universității de Stat Alecu Russo din Bălți rămâne a fi instituție de categorie superioară în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 381 din 13.04.2006. Este Centru de Biblioteconomie Departamental și Teritorial în baza Ordinului Ministerului Culturii nr. 2 din 13.01.2015 (anterior – 2004). Din 2003 Biblioteca Științifică a acționat ca Depozitar Regional al Băncii Mondiale, integrează 6 Centre, un Punct de Informare, 3 colecții internaționale și 10 colecții private, a participat în 2016 la 3 proiecte care au adus mai multe beneficii, inclusiv echipamente tehnice în valoare de 110.647 lei (5.270 euro).Dincolo de constrângerile bugetare anuale și de numeroasele probleme cu care se confruntă bibliotecarii, aceștia au încredere în viitorul digital al instituției informaționale, obiectiv dezvoltat odată cu finalizarea activă a Arhivei Deschise de Cercetare USARB (ORA) și indexarea lucrărilor academice în biblioteci deschise și platforme. Bibliotecarii au devenit ghiduri credibile care îi ajută pe elevi, profesori și studenți să navigheze către o schimbare constantă în mediul tehnologiilor informației și comunicațiilor. Ei nu doar selectează resursele academice digitale pentru utilizatori, ci se ocupă și de predare și învățare, participând activ la procesele de educație și cercetare.