(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2013)
Articolul este despre coloniile germane din Basarabia. Colonizarea germană a Basarabiei a început în 1812, când Rusia a achiziționat acest teritoriu de la Imperiul Otoman. Țarul Alexandru I a lansat o invitație germanilor - în principal din Ducatul Varșoviei - să se stabilească în această regiune. Acești germani migraseră acolo din mai multe state germane - în special Prusia, Württemberg și Baden - pentru a coloniza districtele prusace după prima împărțire a Poloniei. După 125 de ani, aceștia fuseseră strămutați. Prin intermediul acestei expoziții „Oameni devotați și harnici...” Coloniști germani în Basarabia (1814-1909)”, organizatorii încearcă să relateze nu doar bogata istorie în evenimente a acestui popor, ci și să reflecte viața lor de zi cu zi în comunitate, modul lor de a se descurca, cultura, precum și relația lor cu celelalte grupuri etnice.