(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2013)
Diverse studii, monografii, enciclopedii și dicționare, în care există date despre Alexei Mateevici, nu oferă informații autentice despre moartea poetului, a cărui poezie „Limba noastră” a devenit Imnul Național al Republicii Moldova. Unele surse susțin că acesta a murit în timpul campaniilor militare din Primul Război Mondial, pe 13 august 1917, altele că poetul s-a îmbolnăvit de o boală care i-a adus sfârșitul prematur lui Mateevici, pe 26 august 1917, altele susțin că a murit la Chișinău de tifos abdominal, dar nu de exantem. Informații contradictorii au stat la baza acestui studiu despre expertul medical din Moldova.