(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Articolul este dedicat Episcopului Policarp Morușca, viaţa căruia a fost pusă în slujba Bisericii din Basarabia, cu contribuții semnificative în refacerea și revitalizarea spirituală a acestei regiuni. Născut în 1883 într-o familie de preot, el și-a desfășurat activitatea ca învățător, preot paroh, confesor militar și ulterior ca episcop. După ce a fost tuns în monahism și a devenit episcop, a păstorit în America și, mai târziu, în Basarabia de Sud. Episcopul Policarp Morușca a fost o personalitate marcantă în istoria Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia în prima jumătate a secolului XX. A avut un impact semnificativ în ceea ce privește promovarea valorilor creștine și românești în regiune, într-o epocă marcată de schimbări politice și sociale tumultuoase. A manifestat o profundă grijă pentru cei suferinzi, bolnavi și în nevoie, demonstrând astfel compasiune și spirit creștin autentic. Vlădica Policarp a reprezentat un lider spiritual și un promotor al unității românilor într-o perioadă dificilă pentru Basarabia.