(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2023)
Articolul trece în revistă date esențiale privind ridicarea Statuii lui Ștefan cel Mare în fața Palatului Culturii din Iași, dedicată lui Ștefan cel Mare (1457-1504), domnitorul moldovean, cea mai legendară figură din istoria Moldovei. Ideea ridicării statuii domnitorului îi aparține lui Theodor Balș, deputat al domnitorului Moldovei între iulie 1856 și 17 februarie 1857. După multe dezbateri, statuia lui Ștefan a fost încredințată sculptorului francez Emmanuel Frémier (1824-1910). De asemenea, în articol sunt evidențiate, etapele sculpturii, elementele de bază ale sculpturii și contribuția personalităților marcante ale vieții culturale și științifice din acele vremuri.