(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Articolul evidențiază personalitatea complexă a lui Tudor Vianu, remarcabil estetician, critic literar, filosof și bibliograf român. În calitate de director al Bibliotecii Academiei Române, Vianu a promovat lectura ca mijloc fundamental de formare intelectuală și socială, susținând bibliografia ca instrument esențial al cercetării. A elaborat și coordonat lucrări bibliografice importante și a pledat pentru profesionalizarea bibliotecarilor. Prin activitatea sa teoretică și practică, Vianu a reușit să integreze pasiunea pentru carte cu o viziune riguroasă asupra rolului bibliotecii în societate.