(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Articolul prezintă figura influentă a lui Shiyali Ramamrita Ranganathan, considerat părintele biblioteconomiei moderne din India. Cunoscut pentru formularea celor „Cinci legi ale biblioteconomiei” și pentru elaborarea „Clasificării Colon”, Ranganathan a revoluționat modul de organizare și funcționare al bibliotecilor, punând accentul pe utilitatea cărților pentru cititor și pe rolul activ al bibliotecarului. A promovat accesul liber la raft și a fondat instituții esențiale pentru formarea bibliotecarilor. Contribuțiile sale teoretice și practice au avut un impact semnificativ la nivel global, influențând dezvoltarea biblioteconomiei ca știință.