(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Articolul conturează portretul remarcabilului sociolog și om de cultură Dimitrie Gusti, accentuând contribuțiile sale esențiale în dezvoltarea bibliotecilor din România. Gusti a fost un susținător fervent al rolului formativ al lecturii și al bibliotecilor specializate, promovând idei moderne privind organizarea bibliotecilor universitare și accesul liber al cititorilor la cunoaștere. A inițiat și sprijinit numeroase proiecte de biblioteci rurale și colecții enciclopedice dedicate țăranilor, precum „Cartea Satului”. Prin viziunea sa, lectura devine un instrument de emancipare socială și intelectuală.