(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2014)
Gurie Grosu a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop de Chișinău și Hotin pe 29 martie 1921. A fost numit Arhiepiscop al acestei eparhii prin Decret Regal nr. 5481/921. Ceremonia de ridicare a avut loc la București, în Palatul Regal, în prezența Regelui și a Familiei Regale. Ieromonahul Gurie Grosu s-a temut întotdeauna de dominația străină, a rătăcit din sat în sat sub aripa Bisericii pentru a răspândi cuvântul duhovnicesc în limba maternă a Bisericii, cântând împreună cu poporul și împărțindu-le o mică carte, care a fost primul abecedar în limba română din Basarabia.