(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2014)
Introducerea calendarului îndreptat în Basarabia a fost una dintre cele mai dificile probleme ale autorităților ecleziastice în anul 1924 al secolului al XX-lea. Presa basarabeană, în special cea tipărită în limba rusă, a reacționat rapid împotriva introducerii noului calendar în Biserică. Reacțiile s-au produs, în primul rând, din partea maselor conservatoare ignorante și credincioase, până la fanatism - „stilul nou” reprezintă trădarea adevăratei credințe. Credincioșii ar fi reacționat diferit dacă ar fi fost „supuși” unei propagande inteligente și catehetice. Preoțimea și presa seculară nu s-au arătat convinse de justețea mișcărilor „stiliste” apărute. Nici bisericile nu au părut mai receptive, ci s-au opus vehement introducerii calendarului îndreptat, provocând mișcarea „stilistă”. Acestea au intrat în conflict deschis cu Arhiepiscopul Gurie Grosu, care lupta pentru unitatea Bisericii, și cu Sfântul Sinod al Românilor de la București.