(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2014)
Studiul documentelor și materialelor publicate arată că majoritatea caselor de sfinți din județul Bălți au apărut în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, fiind construite din lemn în sate cu tradiții vechi. În orașul Bălți au început să se construiască case de sfinți similare în satele vecine - din lemn, iar mai târziu din piatră. Se vorbește despre istoria bisericii din Slobozia-Bălți (1888), care a fost construită inițial din lemn, posibil construită până în 1742, an indicat pe piatră cioplită, găsită în timpul săpăturilor din curtea bisericii, cu nominalizarea autorilor.