(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2014)
În Basarabia au fost înființate spitale medicale zemstve în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Însă asistența medicală a populației a rămas în seama medicilor privați veniți din alte țări. În 1870, la periferia orașului Bălți, a început construcția unui nou spital cu două niveluri, care a fost parțial finalizat cu sprijinul financiar al unor persoane private. În 1884, medicul șef Calistrat Hâncu (Hânculov) a construit o clădire de spital (sediul fostei secții de boli infecțioase). Toate cheltuielile pentru construcție au fost suportate exclusiv de moșierul Nicolae Casso (Casu), marele patriot al țării, mareșal al nobilimii din județul Bălți. Autorul prezintă o pagină importantă din istoria orașului Bălți, evoluția asistenței medicale pe baza documentelor autentice din arhive și biblioteci.