(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Autoarea reflectă la marginea tezei „Influența indiană asupra gândirii lui Eminescu” scrisă de Amita Bhose, o tânără din India. Această lucrare a fost susținută în 1975 sub conducerea profesorului doctor Zoe Dumitrescu-Bușulenga. A fost publicată de editura Junimea în 1978 sub titlul „Eminescu și India” și retipărită de editura Cununi de stele în 2010, după 32 de ani. Poezia lui Mihai Eminescu a produs o mare uimire asupra sa. Eminescu nu poate fi considerat doar ca un poet european, ci și indian, care privește viața prin prisma filosofiei. Captivată de creația lui Eminescu, devine o bună cunoscătoare a literaturii și culturii române. Sunt surprinzătoare asemănările comune dintre Eminescu, Tagore și Calidasa, printre care se numără și dorul de natură în toți trei. Despre această operă, Edgar Papu, mare eminolog, spune că „nicăieri în lume spiritul Indiei nu este absorbit” mai profund și mai potrivit ca în opera lui Eminescu.