(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Articolul prezintă viața și activitatea celebrei bibliotecare ruse, Margarita Ivanovna Rudomino, fondatoarea și conducătoarea timp de o jumătate de secol a Bibliotecii de Stat pentru Literatură Străină a Rusiei. Ea a creat și a dezvoltat colecția de documente în principalele limbi europene. Astăzi, Biblioteca oferă o colecție unică de literatură străină, care numără aproximativ 4,4 milioane de exemplare, inclusiv cărți și periodice în peste 140 de limbi. În componența edițiilor străine, de o importanță primordială este bogata colecție din lumea literaturii clasice și contemporane în limba originală, în special în engleză, franceză, germană și spaniolă. Aproape 1,9 milioane de exemplare reprezintă, de asemenea, ediții străine în studii literare și lingvistică, inclusiv în metodologia predării limbilor străine, cărți de artă străină și istoria artei, lucrări istorice și studii din Arhiva Biografică Mondială.