(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2015)
Mitropolitul Gurie este „suspendat” și pensionat de Sfântul Sinod în noiembrie 1936. Episcopul a fost acuzat în Adunarea Eparhială că ar fi practicat metode de conducere „absolutiste”. Numeroși intelectuali, printre care Nicolae Iorga, C. Cernăianu, Sebastian Teodorescu, Nicolae Popescu-Prahova, l-au apărat pe Mitropolitul Gurie. Fiind forțat să se retragă din funcția deținută, Mitropolitul Gurie Grosu va fi stabilit la Mănăstirea Cernica, unde va fi înmormântat pe 14 noiembrie 1943.