(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2025)
Autorul prezintă cronica familiei Cantacuzino cu tradiții militare aristocratice. Maria Cantacuzino făcea parte dintr-o filială a lui Cantacuzino- Măgureanu-Deleanu a Moldovei. Dotata cu un farmec aparte, a obtinut o educatie speciala fiind condusa de tatal ei, care era un om de cultura superioara. În atelierul Chassériau în 1856, Maria Cantacuzino l-a cunoscut pe pictorul Puvis de Chavannes care a trebuit să expună marele tablou Sfânta Genevieve, Patronul Parisului la Salon în 1876., care astăzi decorează Panteonul. Tabloul Sfânta Genevieve reproduce caracteristicile Mariei Cantacuzino.