(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2019)
Autorul articolului scrie despre muzeele eparhiale deschise la Chișinau, Bălți, Izmail, care au funcționat până la 28 iunie 1940. Ideea i-a aparținut Arhiepiscopului Serafim Ciceagov. Muzeul din Chișinău conținea manuscrise de mare valoare, precum și un Triod, scris pe pergament din secolul al XIV-lea e.n. În 1940 trupele sovietice au distrus clădiri și mai multe obiecte. Autorul ne îndeamnă să cunoaștem trecutul, pentru că o națiune fără istorie nu are nici prezent, nici viitor, iar fiecare muzeu este parte a moștenirii culturale a unei națiuni.