(untitled) (Confluenţe Bibliologice, 2020)
Abordarea managementului calităţii ca proces presupune cercetare şi dezvoltare, evaluare bazata pe un sistem de indicatori de performanţă, control, având ca principal vector orientarea către satisfacerea cerinţelor clienţilor şi ale altor părţi interesate. Îmbunătățirea continuă a tuturor sistemelor și proceselor de dezvoltare a colecțiilor, folosind diverse metode, instrumente și tehnici pentru a asigura accesul la informații.