Spiritul românesc în Colecţia de carte rară şi veche a bibliotecii universitare bălţene (Bibliouniversitas@ABRM.md, 2025)
Lucrarea prezintă bogăția și valoarea Colecției de Documente Rare a Bibliotecii Științifice a USARB, un patrimoniu de peste 8 000 de unități ce reflectă identitatea culturală și spirituală românească. Sunt evidențiate cărțile rare românești, inclusiv ediții vechi, princeps, volume cu autograf, documente religioase și opere ale marilor clasici, care ilustrează evoluția limbii, tradițiilor și literaturii naționale. Analiza subliniază rolul acestor comori bibliofile în păstrarea memoriei colective și în consolidarea unității spiritualității românești de-a lungul secolelor.
Keywords: Colecţia de Documente Rare; patrimoniu cultural; valori bibliofile; promovarea colecţilor