SCRIITORI ROMÂNI TRADUŞI ÎN ALTE LIMBI (Bibliouniversitas@ABRM.md, 2020)
Conform portalului Index Translationum, cei mai traduşi autorii de limbă română în lume sunt: Mircea Eliade şi Mihai Eminescu. Aceştia sunt urmaţi de Marin Sorescu, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, Ion Creangă, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu şi Emil Cioran. Traducerea este arta de a reda un text într-o altă limbă, arta de a recompune o lucrare fără a-și pierde aroma originală sau de a găsi un înlocuitor analog. Traducătorul este un mediator între două comunităţi ce vorbesc limbi diferite, este persoana care descifrează mesaje dintr-o limbă într-o altă limbă. Traducerea este necesară pentru comunicarea eficientă dintre oameni pentru promovarea culturii unei ţări sau a unei comunităţi.
Keywords: colecţia BŞUSARB; colecții documente în limbi străine; Mircea Eliade; Mihai Eminescu; Marin Sorescu; Mihail Sadoveanu; Lucian Blaga; Ion Creangă; Ana Blandiana; Mircea Cărtărescu