(untitled) (Bibliouniversitas@ABRM.md, 2025)
Inteligența artificială (IA) transformă semnificativ mediul bibliotecar, având un impact profund asupra modului în care bibliotecile își desfășoară activitățile și își servesc utilizatorii. Lucrarea de față, explorează atât aspectele teoretice, cât și cele practice ale integrării IA în biblioteconomie. Este evidențiată evoluția tehnologiilor IA și cum acestea contribuie la optimizarea proceselor interne, îmbunătățind accesibilitatea și calitatea serviciilor informaționale. De asemenea, se discută modalitățile prin care bibliotecile pot adopta soluții inovatoare, cum ar fi chatbot-urile și sistemele de căutare semantică, pentru a răspunde mai eficient nevoilor utilizatorilor. Studiul subliniază importanța unei abordări proactive în adoptarea IA, promovând necesitatea formării continue a personalului pentru a valorifica pe deplin potențialul acestei tehnologii. În concluzie, sunt propuse strategii pentru integrarea IA în activitățile bibliotecilor, evidențiind că, deși tehnologia poate automatiza anumite procese, interacțiunea umană rămâne esențială, asigurând astfel o experiență repertoriată între tradiție și inovație în peisajul biblioteconomic contemporan.