Instrumente de Inteligenţă Artificială pentru eficientizarea procesului de cercetare academică (Bibliouniversitas@ABRM.md, 2026)
Lucrarea analizează rolul Inteligenței Artificiale în transformarea cercetării academice, evidențiind modul în care platformele digitale contribuie la optimizarea proceselor de identificare, accesare, analiză și diseminare a informației științifice. Sunt examinate funcționalitățile și beneficiile unor instrumente relevante, precum Google Scholar, ORCID, Zenodo, BASE, Lens.org, ResearchGate și Academia.edu, subliniindu-se contribuția acestora în diverse etape ale activității științifice. Se evidențiază utilizarea IA în căutare semantică, recomandări și evaluarea performanței, precum și rolul bibliotecilor în orientarea cercetătorilor într-un mediu informațional complex.