Cartea veche românească de la Parohia Trifeşti, judeţul Neamţ, în Biblioteca eparhiala de la Roman (Bibliouniversitas@ABRM.md, 2026)
Articolul prezintă fondul de carte veche românească provenit de la Parohia Trifești (Neamț), păstrat în Biblioteca Eparhială de la Roman, evidențiind valoarea istorică, culturală și documentară a celor zece cărți de cult transferate spre conservare. Autorul analizează însemnările manuscrise descoperite pe filele acestora, care oferă informații prețioase despre viața religioasă, evenimentele istorice și comunitatea locală din secolele XVIII–XX, constituind importante surse pentru cercetarea patrimoniului cultural și a istoriei locale.
Keywords: old Romanian book; cultural heritage; religious books