Inteligența artificială și transformarea comportamentului informațional al utilizatorilor bibliotecii (Bibliouniversitas@ABRM.md, 2026)
Cercetarea analizează utilizarea și percepțiile asupra inteligenței artificiale în rândul utilizatorilor bibliotecii, pe baza unui chestionar aplicat online în perioada 27 februarie- 18 aprilie 2026, la care au participat 121 de respondenți. Rezultatele evidențiază un nivel ridicat de adopție a acestor tehnologii în activitatea academică, utilizarea fiind orientată în principal spre sprijinirea procesului de învățare și elaborarea lucrărilor. Percepția asupra inteligenței artificiale este predominant pozitivă, aceasta fiind asociată cu facilitarea accesului la informație și creșterea eficienței activităților, deși sunt semnalate și rezerve legate de acuratețea informațiilor și aspectele etice. În ceea ce privește biblioteca, respondenții susțin integrarea IA în servicii, în special pentru căutare inteligentă și personalizare, însă nivelul de recunoaștere a acestor aplicații rămâne redus. Diferențele dintre utilizatori și non-utilizatori evidențiază rolul experienței și al competențelor digitale în procesul de adoptare, iar rezultatele confirmă caracterul emergent al integrării inteligenței artificiale în mediul academic și bibliotecar, precum și necesitatea unor intervenții instituționale orientate spre formare și implementare graduală.