(untitled) (Bibliouniversitas@ABRM.md, 2026)
Prezentarea evidențiază rolul tot mai important al tehnologiilor bazate pe inteligență artificială în activitatea de prelucrare științifică a documentelor din biblioteci. Sunt reliefate principalele etape ale prelucrării informaționale: descrierea bibliografică, catalogarea, clasificarea, indexarea și elaborarea metadatelor, precum și modalitățile prin care instrumentele IA pot sprijini analiza semantică a conținutului, propunerea indicilor CZU, a vedetelor de subiect și a termenilor de indexare. Totodată, este subliniată importanța colaborării dintre bibliotecarii catalogatori și tehnologiile inteligente, aceasta reprezentând o direcție esențială în dezvoltarea bibliotecilor moderne.